Sveika mityba      

Kuo pavojingos šviežiai spaustos sultys?

Skaityti komentarus (30)
Rekomenduok draugui
Spausdinti
Dauguma mano, kad šviežiai spaustų sulčių galima gerti kiek nori ir kad jos yra tik naudingos. Tačiau yra nevisai taip. Tos pačios sultys vieniems padeda, o kai kuriems gali ir pakenkti.
 
Gydomųjų sulčių savybių nereikėtų pervertinti. Juk tai pirmiausia maisto produktas. Jos gydo ne taip stipriai kaip vaistai. Griebusis sulčių terapijos, neįmanoma susidoroti su liga – jūs tik sustiprinsite organizmą.
 
Būkite atidūs
 
Sergant kai kuriomis ligomis, šviežiai spaustų sulčių negalima gerti. Taigi sergant opalige, paūmėjus gastritui ir pankreatitui negalima gerti rūgščių sulčių: citrinų, apelsinų, obuolių, serbentų, spanguolių. Jose daug organinių junginių, kurie padidina skrandžio sulčių rūgštingumą, gali sukelti rėmens graužimą ir skausmo priepuolį.
 
Vynuogių sulčių turėtų atsisakyti nutukę ir cukriniu diabetu sergantys žmonės. Jose labai daug gliukozės ir kalorijų. Vynuogių sulčių gėrimais neturėtų žavėtis ir sergantieji dirgliosios žarnos sindromu.
 
Atsiminkite, kad dauguma šviežiai spaustų sulčių laisvina vidurius. Todėl žmonėms, linkusiems į viduriavimą, rekomenduojama sultis skiesti vandeniu ir gerti po nedaug.
 
Kad iš šviežiai spaustų sulčių gautumėte naudingų medžiagų ir vitaminų, visiškai nereikia jas gerti litrais, kaip rekomenduoja kai kurie "gydytojai". Tokie eksperimentai organizmui gali tik pakenkti.
 
Protinga norma – nuo kelių stalinių šaukštų iki trijų stiklinių per dieną (tai priklauso nuo sulčių rūšies).
 
Sulčiaspaudė ar trintuvė
 
Egzistuoja nuomonė, kad sulčių negalima ruošti elektrinėmis sulčiaspaudėmis, nes kontaktuodami su metalu žūsta vitaminai. Iš dalies šis procesas tikrai vyksta. Tačiau paskutiniaisiais metais sulčiaspaudžių gamyboje naudojami metalai, minimaliai reaguojantys su sulčių komponentais. Jeigu sultis gaminsite pagal bobučių metodus – su trintuve ir marle, – vitaminų vis tiek prarasite. Juk tokiu atveju sultys gana ilgai kontaktuoja su oru.
 
Kad organizmas įsisavintų medžiagas
 
Šviežiai išspaustos vaisių ir daržovių sultys puikiausiai papildo vienos kitas. Vaisių sultyse gausu cukrų ir vitaminų, o daržovių sultyse – mineralinių druskų.
 
Sultis geriausia gerti likus 30 – 40 minučių iki valgio arba tarp valgių. Ypatingai svarbu kruopščiai laikytis šių rekomendacijų vartojant sultis iš saldžių vaisių. Jeigu išgersite saldžių sulčių po pietų, gali sustiprėti rūgimo procesai ir išsipūsti pilvas.
Šviežiai išspaustas sultis reikia gerti iš karto. Net ir trumpą laiką laikant šaldytuve, sumažėja gydomosios sulčių savybės, nors skonis gali ir nepasikeisti.
 
Yra niuansų, kaip vartoti kiekvienos rūšies sultis.
 
Morkų sultys
 
Šviežiai spaustos morkų sultys karaliauja tarp daržovių sulčių. Jose gausu beta karotino, B grupės vitaminų, kalio, kalcio, kobalto ir kitų mineralinių medžiagų. Todėl morkos ypatingai naudingos vaikams ir žmonės, kurių nusilpęs imunitetas ir kurie turi odos problemų.
 
Beta karotinas labai naudingas regėjimui. Bet tam, kad jį organizmas pasisavintų, būtina iš karto suvalgyti kokio nors riebaus maisto. Geriausia tinka salotos, pagardintos augaliniu aliejumi.
 
Nereikėtų piktnaudžiauti morkų sultimis. Esant to pačio beta karotino pertekliui, apkraunamos kepenys, oda gali įgauti gelsvą atspalvį. Per dieną rekomenduojama išgerti ne daugiau nei pusę litro morkų sulčių. Norint gauti vitaminų profilaktiškai, užteks ir pusės stiklinės.
 
Šviežiai spaustų morkų sulčių negalima vartoti paūmėjus opaligei ir viduriuojant.
 
Burokėlių sultys
 
Burokėlių sultyse gausu cukraus, yra vitaminų C, P, B1, B2, PP. Taip pat yra ženklus kalio druskų, geležies, mangano kiekis. Burokėlių sultyse esančios naudingos medžiagos stimuliuoja kraujodarą. Didelė magnio koncentracija normalizuoja nervų sistemos darbą, kai žmogus patiria stresus, įtampą, jį kankina nemiga. Šios sultys taip pat pagerina žarnyno peristaltiką, todėl yra nebloga priemonė vidurių užkietėjimo profilaktikai.

Tačiau šviežiai spaustose burokėlių sultyse yra kenksmingų junginių, kurie ore suyra. Todėl prieš geriant burokėlių sultis būtina palaikyti 2 – 3 valandas šaldytuve, atvirame inde.
 
Kaip bebūtų gaila, kai kuriems žmonėms burokėlių sulčių negalima gerti. Kartais jos sukelia pykinimą, vėmimą, galvos svaigimą, padažnėjusį širdies plakimą, bendrą silpnumą.
 
Pratintis prie koncentruotų burokėlių sulčių reikia palaipsniui pradedant nuo vieno arbatinio šaukštelio per dieną. Prieš geriant šias sultis reikėtų atskiesti virintu vandeniu arba erškėtrožių nuoviru. Burokėlių sultis galima maišyti su morkų, kopūstų, obuolių, slyvų ir spanguolių sultimis.
 
Sergant inkstų ligomis, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige burokėlių sultys nerekomenduojamos.
 
Pomidorų sultys
 
Pomidorų sultys stimuliuoja skrandžio ir žarnyno darbą, sumažina vėžio atsiradimo tikimybę. Jos labai naudingos nėščioms ir maitinančioms moterims. Kadangi sultyse nedaug kalorijų, jas drąsiai gali gerti žmonės, turintys antsvorio. Šviežiai spaustose sultyse išlieka stipriai veikiantys fitoncidai, slopinantys rūgimo ir puvimo procesus žarnyne.
 
Pomidorų sultis reikia gerti 20 – 30 minučių prieš valgį, nes jos paruošia skrandį ir žarnyną virškinti maistą. Įdėjus druskos sumažėja gydomosios sulčių savybės. Vietoj druskos galima dėti susmulkinto česnako ir šviežių žalumynų: krapų, petražolių, koriandro.
 
Pomidorų sulčių negalima gerti paūmėjus gastritui, opaligei, pankreatitui ir cholecistitui.
 
Kopūstų sultys
 
Kopūstų sultyse gausu lengvai įsisavinamų angliavandenių, vitaminų C, PP, folinės rūgšties ir aminorūgščių. Jose yra kalio, natrio, kalcio, magnio, geležies druskų. Kopūstų sultyse rastas ypatingas vitaminas U, apsaugantis nuo opaligės. Taigi šiltos kopūstų sultys geriamos profilaktiškai siekiant išvengti skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligės paūmėjimo. Sergant stomatitu ir dantenų uždegimu rekomenduojama burną skalauti šiltomis kopūstų sultimis.
 
Be to, kopūstų sultys lėtina angliavandenių virtimą riebalais, todėl vertingos sergant nutukimu. Jas galima gerti likus 30 minučių iki valgio ir tarp valgių kelis kartus per dieną.
 
Nežiūrint į tai, kad kopūstų sultys turi gydomąjį poveikį skrandžio gleivinei, paūmėjus gastritui ir opaligei vertėtų jų atsisakyti. O štai nurimus skausmui ir sveikstant šios sultys bus kaip tik.
 
Moliūgų sultys
 
Moliūgų sultyse yra sacharozės, naudingų pektininių medžiagų, kalio, kalcio, magnio, geležies, vario ir kobalto druskų. Jose yra vitaminų C, B1, B2, B6, E, beta karotino.
 
Moliūgų sultys gerina skrandžio ir žarnyno veiklą, skatina tulžies išsiskyrimą. Jas nuo seno rekomenduoja žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, kai atsiranda patinimų.
 

Moliūgų sultys ypatingai naudingos sergant inkstų ir kepenų ligomis. Reikia gerti po pusę stiklinės vieną kartą per dieną. Jeigu kankina nemiga, prieš miegą rekomenduojama išgerti taurelę sulčių su medumi; jeigu sergate inkstų ir šlapimo pūslės akmenlige – po ketvirtį arba pusę stiklinės moliūgų sulčių tris kartus per dieną.

 

Gydymo kursas – 10 dienų.

 

Kontraindikacijų, kada negalima gerti moliūgų sulčių, praktiškai nėra. Negerkite tik tuomet, jeigu nemėgstate.
 
Obuolių sultys
 
Jose gausu vitamino C ir P, yra kalio, kalcio, geležies, vario, mangano, kobalto, cinko, nikelio druskų. Jas galima gerti sergant ateroskleroze, kepenų, šlapimo pūslės, inkstų ligomis, akmenlige. Pektinas, kurio yra obuolių minkštime, normalizuoja žarnyno darbą. Kadangi šiose sultyse yra daug cukraus ir organinių rūgščių, jos padeda atsigauti po didelio fizinio krūvio. Obuolių sultys nekenkia sveikatai net geriant jų gana daug – net iki litro per parą.
 
Obuolių sultys kontraindikuotinos paūmėjus gastritui, opaligei ir pankreatitui.
 
Vynuogių sultys
 
Vynuogių sultyse yra nemažas cukraus ir kalio kiekis. Jas rekomenduojama gerti esant nerviniam išsekimui ir netekus jėgų. Tamsių rūšių vynuogių sultyse yra medžiagų, sumažinančių širdies ligų riziką. Vartojant jas reguliariai, sumažėja cholesterolio kiekis kraujyje ir arterinis spaudimas.
 
Vynuogių sultys pasižymi baktericidinėmis, šlapimą varančiomis, vidurius laisvinančiomis, prakaitavimą ir atsikosėjimą skatinančiomis savybėmis.
 
Gydymo tikslais vynuogių sultis reikia gerti po pusę stiklinės tris kartus per dieną tris savaites. Prieš vartojimą jas reikia atskiesti vandeniu santykiu 1:1.
 
Nerekomenduojama gerti vynuogių sulčių sergant gastritu, kai padidėjęs skrandžio rūgštingumas, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, cukriniu diabetu, nutukimu, lėtinėmis uždegiminėmis plaučių ligomis. Jeigu turite polinkį vidurių pūtimui, vynuogių sulčių taip pat reikėtų atsisakyti.
 
Citrusinių vaisių sultys
 

Šviežiai spaustose citrusinių vaisių sultyse gausu vitamino C ir P, kalio, folinės rūgšties. Šios sultys didina gyvybingumą, šalina nuovargį ir stiprina kraujagysles. Jos naudingos sergant ateroskleroze, hipertonija. Taip pat tinka vėžio profilaktikai.

 

Jeigu sergate skrandžio arba dvylikapirštės žarnos opalige, lėtiniu gastritu arba pankreatitu, citrusinių vaisių sulčių geriau negerkite. Be to, reikia atsiminti, kad greipfrutų sultys gali sąveikauti su vaistais. Todėl geriant daug preparatų jos kontraindikuotinos.
 
Granatų sultys
 
Granatų sultys gerai pasisavinamos, sužadina apetitą, reguliuoja skrandžio veiklą ir padidina hemoglobino kiekį kraujyje. Jos turi šlapimą, tulžį varančių, priešuždegiminių, antiseptinių savybių. Paprastai jas rekomenduojama gerti sumaišius su morkų ir burokėlių sultimis.
 
Granatų sultis patariama gerti atskiedus vandeniu. Jose yra daug rūgščių, kurios dirgina skrandžio gleivinę ir ardo dantų emalę.

Šviežiai spaustos granatų sultys kontraindikuotinos sergant gastritu, kai padidėjęs skrandžio rūgštingumas, opalige ir pankreatitu.

 

Autorius:Eli.lt
Nuotraukos autorius:jupiterimages nuotr.

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​​​​​​​​​​​​​​
   
  Straipsnio komentarai (30)
daugiau
2014-12-01 11:59
tai va
Sultis reikia naudoti ne kaip atsigėrimo ir troškulio numalšinimo šaltinį. Kadangi sultyse yra daug koncentruotų maistinių medžiagų, tad jas reiktų vartoti saikingai, o kas su saiku-tas naudinga.
Taip pat didelę reikšmę turi pats spaudimas.. Spaudžiant su įprastine centrifūgine ir lėtaeige sulčiaspaude gaunama skirtingi rezultatai..
2014-01-26 10:10
Agnė
Nepatarčiau sulčių gerti daug,nes gali išberti ir prasidėti alergija
2013-11-04 13:19
gie
nuo kada gamta mums dave sultis?? Gamta mums dave vaizius ir dantis, o ne sultis. Todel reikia valgyti vaizius, ir organizmas be vaisius sulciu (nekoncentruotu) dar gaus ir lastelienos. Taip dave gamta, todel ir negalima ryti sultis, kur su vienu gurksniu gauni is karto triju apelsinu medziagas... didele zmonijos klaida yra manyti, kad jei produkta koncentravai, jis naudingas ir pan. rafinuoti produktai, kaip ir sultys, yra sokas organizmui, todel geriau yra geriau trinti vaisiai (su tirstimu), arba tiesiog vaisiai+dantukai.
2013-07-27 00:40
geriu
Sultis geriu 3 kartus iki 2 litrų viso iki 6 litrų per dieną, be jokių pertraukų :)
VardasEl. paštas
Komentaras
Saugos kodas:
  Susije straipsniai  

Gardžiausi vegetariški patiekalai iš viso pasaulio (31)

Sveiki ir gardūs pusryčiai mažiesiems (15)

Saldumynai, kurių negalėtumei atsisakyti (8)

Kaip moterys lieknėja? (16)

Vištiena ant grotelių! Kitoks skonis, novatoriškas ruošimas, originalus pateikimas (13)

Pasirinkite tinkamą arbatą lieknėjimui (19)